Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozmowa na temat badań
The kure, co do Twoich pytań:

Nie wszystkie laboratoria mają pełną ofertę z tego względu, że nie każde laboratorium ma tyle sprzętu - koszt niektórych urządzeń waha się miedzy kilkaset tysięcy a kilka milionów złotych. Nie wiem, jak jest w mniejszych miejscowościach. Ja mam pod domem duży szpital, który ma dość bogatą ofertę Big Grin Zgodzę się, że czasem są na wynikach inne miejsca wykonania badania niż to, w którym się zostawiało próbkę lub przynajmniej część z tych badań. Laboratoria ze sobą współpracują z racji braku dostępności do wszystkich sprzętów lub braku specjalistów badających dany materiał. Laboratoria przyszpitalne często korzystają z pomocy Instytutów (najczęściej Polskiej Akademii Nauk), ośrodków badawczo-rozwojowych lub zakładów naukowych wyższych uczelni medycznych. Jeżeli chodzi o firmy prywatne to one też często mają swoich podwykonawców.

Nie mam nic przeciwko wysyłania próbek jeżeli bada się w nich np. DNA, bo takie próbki są zabezpieczone a z materiałem genetycznym i tak się nic nie stanie. Pisząc np. o Diagnostyce miałam na myśli, że oni przewożą również próbki, w których bada się załóżmy - poziom elektrolitów, poziom glukozy, morfologię itd. Jak dla mnie czas badania takich próbek powinien być ograniczony do minimum. Przekonałam się o tym na własnej skórze jeżeli chodzi o poziom magnezu i wapnia zjonizowanego. Reszta parametrów była porównywalna. Ogólnie wiadomo, że im szybciej próbka jest badana tym lepiej.

Jakie laboratoria diagnostyczne zwłaszcza te prywatne mają przepisy wewnętrzne i procedury tego nie wiem. Ja pracuje w laboratorium naukowym. Mogę co jedynie się wypowiadać o technikach badania materiału, bo te między takimi laboratoriami się nie różnią (WB, Elisa, PCR, PCR Real-Time, sekwencjonowanie DNA itd.)

Jeżeli chodzi o wiarygodność wyników - błędy zdarzają się w każdej pracy. To nie jest że wyniki to rosyjska ruletka Big Grin Pytałeś mnie o jakieś przeciwciała nie pamiętam dokładnie jakie. Niestety każde przeciwciało charakteryzuje się jakąś specyficznością. Niektóre z nich mogą dawać reakcje krzyżowe z innymi antygenami i powodować wyniki fałszywie dodatnie, co wynika z budowy i funkcjonowania przeciwciał. Czasem zdarza się, że przeciwciało ma wiele reakcji krzyżowych i wtedy powstaje wiele niespecyficznych prążków. My mówimy o tym, że takie przeciwciało crossuje ale wtedy od razu widać w wyniku, że coś jest nie tak. Western trwa standardowo 2dni robocze, ma wiele etapów - o pomyłkę nietrudno. Jeżeli w laboratorium jakiś wynik mocno odbiega od normy to badanie się powtarza albo wrzuca pod mikroskop, bo maszyna też się może pomylić - a większość badań morfologicznych z krwi wykonują już automaty. Coraz więcej laboratoriów wykorzystuje praktykę GLP. Polega ona na zapisywaniu najmniejszej czynności w laboratorium od daty, po godzinę, po użycie odczynnika, ilość odważonego odczynnika itp. Minimalizuje to ryzyko błędu, daje możliwość modyfikacji konkretnych kroków, ale niestety znacząco wydłuża czas pracy. Każde badanie jest obarczone błędem - lekarz patrząc na wyniki o tym wie, dlatego na nieznaczne odchylenia macha ręką.

Ja wykonuje badania w moim przyszpitalnym laboratorium, bo ma bogatą ofertę a wyniki mam po 3h (tych podstawowych badań) więc mam pewność, że ta krew tam nie leży tylko już coś z nią robią. Big Grin

Pomyśl sobie, że jeszcze niedawno ludzie cieszyli się możliwością jakiejkolwiek diagnostyki, a w tej chwili mamy dość bogate zaplecze diagnostyczne od badań laboratoryjnych po badania obrazowe. Big Grin Mój mąż aktualnie projektuje w Niemczech testy diagnostyczne na miastenie, miałyby być dokładniejsze od standardowego badania przeciwciał przeciwko receptorom acetylocholinowym, więc jak widzisz dąży się do tego żeby usprawniać i poprawiać jakość badań. Smile
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rozmowa na temat badań - przez Golka1987 - 10-07-2019, 08:24:04
RE: Badania-lista - przez sucha90 - 10-07-2019, 09:51:59
Rozmowa na temat badań - przez Golka1987 - 10-07-2019, 10:34:58
RE: Badania-lista - przez sucha90 - 10-07-2019, 10:59:41

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości